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Dear Mr. lLong:
recquest for an dpinion con-

cerning voting righks waf ¥sghers and felons. You point out

par. 1003\S saction 3-5 of The Election Code.

(Ill. Rev. Stat, 1973, ch. 46, par. 3-5.) These szections

provide in part as follows:

"¢ 5-5-5. lLoss and Réstoration of Rights.)
* ® @& :
(c) A person sentenced to imprisonment
shall lose his right to vote until released
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.‘.’m imprisonment.
L 3N BN 7 "

"8 3-5, No person who has baen legally
aonvigted, in this or anothor State or in any

‘federal court, of any crime, the punishment of

which is confinement in the penitentiary, or who

has been convicted and sentenced under any section
of this Act if the punishment is by confinement
in the penitentiary, shall vote, offer to vote,
attampt to vote or he pearmitted to vote at any

:.'tfq*ttga 'u_nul. the completion of his sentence.

It is clear that these two ptoviaim'm not con~
sistent. It is a rule of statutory construction that when
statutes are irreconcilable, the latter abrogates the former
to the extent that they are inconsistent. (The Reople v.
Maslowsky, 34 Ill. 24 456.) Section 3-5 of The Election Code
wag last amended on July 23, 1971. The Unified Code of
Corrections was approved June 26, 1972, Section 5-5-5 of
the Unified Code of Corrections is later in time and thus,

- to the extent that there is a confliet between the two pro-
visions, it controls. , |

_ wWith regard to these provisions you have asked the
following questions: | o

Do persons serving felony sentences on work

release, periodic imprisonment, probation,

~ conditional discharge or parole, have a right
to votae?
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Do persons serving misdemeanor sentences in
- the Department of Corrections or in the county
' Jail have a right to vote?

. In answer to your first question, I am of the opinion
that a person serving a sentence of periodic imprisonnent or
on conditional discharge, probation or parocle has a right to
vote, if he otherwise qualifies, but that a person on work
release does not. As cited above, section 5-5-5 of the Unified
Code ot’ Co:rectim provides that a person sentenced to.
imprisonmt shall lose his right to vote until released from
imprisomment. “Imprisonment" is defined in section 3~1~10 of
the Unified Code of Corrections (Ill. Rev. Stat, 1973. ch. 38,
par, 1005-1-10) as fonm: ‘ ' -

*§ 5-1-10. Imprisonment.) ‘Imprisonment®
means incarceration in & correctional institu-
. tion under a sentence of imprisonment and &ces

ot include periodi.c metisment.' under L

Axrticle 7.% 4
A person on conditional discharge, probation or parole is
conditionally and revocably released (Ill. Rev, Stat. 1973,
ch. 38, pars. 1005«1-4, 100S-1-16 and 1005-1-18), and is not
imptimed. From the definition of “imprisonment® it is also
¢lear that a person under the sentence of periodic inprison-
ment is not considered imprisoned. Persons in these categories .

thus have a right to vote.
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| Work release is a program provided for in sections
3-13-1 gt seg. of the Unified Code of Corrections. (Ill. Rev.
Stat. 1973, ch. 38, pars. 1003-13-1 et seg.) The decision
that a person should be on a work releage program is made by
the Depamént, of Corrections, The person is only permitted
to leave an institution or facility for reasomable hours and
iz not otherwise released. He is still considered imprisoned
and thus does not have the right to vote.

In answer to your second question, I am of the
opinion that persons serving misdemeanor sentences, whetﬁbr
in the Department of Corrections or in the county jail, as
long as they are impriscned may not vote. A convicted person
may be imprisoned whether he is convicted of a felony or a
migdemeanor (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 38, pars. 1005-8-1 and
1005-8~3) and ‘imp:'imncd in either a penitentiary or county
jail. Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 38, par. 1005-8-6.

' Apart from .'Me statutory provisions, section 2
of érticle I1I of the Illinois Constitution reads:
otherwise undar sentense ir & corpestional
institution or jail, shall lose the right

to vote, vhich right shall be restored not
later than upon completion of his sentence.®
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Section 2 makes no distinction with regard to where the person
is serving his sentence and clearly provides that a person
under sentence in a correctional imstitution or jail shall
loge the right to vote.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




